Назад  |   Начало  »  И ОЩЕ...  »  НАПРАВИ СИ САМ  »  ДРУГИ КИТОВЕ ЗА СГЛОБЯВАНЕ  »  България  » 

КИТ ОБОРОТОМЕР

Назад
Арт.№: 11507 Добави в любими
9.70 лв
Коментирай цената
бр
В наличност Произход: България За поръчки: 096 / 304 314 Направи запитване › Бърза поръчка без регистрация! Резервирай и вземи от
Рейтинг: 0.0/5 на базата на 0 оценки

Инфо за КИТ ОБОРОТОМЕР

Комплекта не е сглобен.

Цифров автомобилен оборотомер; 100-10000об./мин/ с 4 LED индикатора (H=14мм)

Този оборотомер е предназначен за работа с класически бензинов двигател, като за датчик се използва прекъсвача към първичната част на повишаващата бобина. При отваряне на чукчето възниква колебателен процес в LC веригата. Този напрежителен резонанс се съпътства от напрежения до 400V. Честотата на комутацията е свързана не само с оборотите на коляновия вал, но и с броя на цилиндрите, работните тактове, броя на прекъсвачите:
f = (n/30).(N/z.r), където
f – честотата на ел. сигнал за оборотомера;
n – честотата на въртене на коляновия вал;
N – брой цилиндри;
z – брой тактове;
r – брой прекъсвачи.
В масовия случай – 4-цилиндров, 4-тактов, с един прекъсвач: f = n / 30; т.е. f = 50Hz при n = 1500min-1, f = 100Hz при n = 3000min-1, f = 300Hz при n=9000min-1.
Електронният оборотомер с цифрова индикация измерва броя на импулсите за единица време, т.е. той е един честотомер, съдържащ формировател с 74121, електронна “врата” с 555, брояч с 4518, дешифратор с регистър-памет, два активни и два пасивни LED индикатора.
Инт. схема U1-74121 (чакащ мултивибратор) формира кратки импулси (1ms) – по-къси от периода на максималната честота на измерване (3ms при 9000min-1). 74121 има вътрешна структура, която разрешава само еднократно запускане. Ценер-диодът VD1 ограничава входния импулс до TTL ниво и защитава интегралната схема от отрицателните входни импулси.
U3 (4518) съдържа два брояча на импулси, като изходите им са в двоично-десетичен код. Входът на първия брояч получава формираните импулси от 74121, като състоянието му се променя по отрицателния фронт. След препълване (преход от 9 към 0), от изхода му /6/ се генерира импулс към входа на втория брояч.Разрешаващите входове /7/ и /15/ дават началото на работа при лог.”0” и нулират броячите при лог. “1”.
Дешифраторите U4 и U5 (4511) управляват двата активни седемсегментни индикатора с общ катод. При лог. “0” на входове (5), дешифраторите следят състоянието на входовете 1, 2, 6 и 7. При преминаване на вход (5) в лог. “1” (положителния фронт) става запомняне на текущото състояние и това се показва на индикаторите, докато продължава лог. “1” на вход /5/.
Таймерът U2 – 555 изпълнява управляващи функции и за тази цел генерира правоъгълни импулси с голям коефициент на запълване (>100), като периодът е:
t1 = 0,7.C6.(R9+R8+R7+RP1), a t2 = 0,7.C6.R7.
Времето t1 се задава с тримера RP1, като се има предвид, че броя на импулсите за показание “1500” трябва да бъде само 15 при съответстваща честота 50Hz, т.е. t1≈0,33sec.
Чрез C4 и R6 се получава диференциране на положителния фронт от изхода /3/ на 555 и този импулс е необходим за нулиране на броячите.
Тъй-като в края на периода t2 (лог. “0”) завършва установяването на показанието в регистър-паметта и в момента на положителния скок на t1 става и запомнянето му се получава противоречие, тъй-като в този момент се нулират броячите. За де се измести във времето нулирането е въведена RC групата C3/R5, която забавя фронта на импулса.

Времедиаграма на сигналите
Захранването на оборотомера (8÷15)V се подава на U6 – 7805.
Ако пасивните два разряда “00” на индикаторите получават 5V (това става чрез съединяване с капка припой на двете квадратни пети под R10) инт. схема U6 се натоварва с 140мА, а това изисква охлаждащ радиатор – алуминиева плочка с дебелина > 1.5мм. Ако тези два разряда се захранват от нестабилизираното напрежение, радиатор не е необходим. За тази цел 12V се подава към допълнителния резистор R10, запоен от страната на пистите.
Резисторите R25÷R28 и мостчето М13 се поставят преди индикаторите. Мостчета М14, М15, М16 се запояват накрая, от страната на пистите на височина над другите спойки.
Панелът с индикаторите се разполага под прав ъгъл спрямо основната платка, чрез приложената ъглова рейка. Чрез допълнителна рейка-гнездо, тази връзка може да стане разглобяема.
Мостчетата от управляващата платка се поставят преди цоклите или инт. схеми. Само М2 и М12 се запояват от страната на пистите (последни). M2, M5, M6, M12 трябва да са от изолиран проводник.
Калибрирането на прибора става най-лесно с ниско напрежение с мрежова честота, като се има предвид, че при масовия случай 50Hz отговаря на показание “1500”. Да не се забравя, че при двупътно изправяне се получават 100Hz и показанието вече трябва да е “3000”.
При монтиране на прибора трябва да се избягва разполагането на входния проводник над двигателя с високоволтовите кабели. При необходимост да се използва ширмован кабел (ТЧП).
Забележка: Платката е разположена над индикаторите (от другата страна на десетичните им точки)!
Допълнение: Оборотомерът фактически се управлява от TTL нивата на входа на чакащия мултивибратор. Показаният входен делител-ограничител има универсално приложение, независимо дали запалването е класическо или електронно, тъй-като на входа на повишаващата бобина (която е вид трансформатор), независимо че другият и край е към +12V или маса, се подават или получават от един и същи порядък. При различните запалвания в бобините има разлика в предавателното отношение.
При контактните електронни запалвания чрез чукчето и наковалнята се пропуска ток от мощен нискоомен резистор (например 47Ω), свързан към +12V. При този случай може да се използва това ниско напрежение, но трябва R1 да се намали до 1кΩ.
При безконтактните ел. Запалвания случаите са по-разнообразни. Често се използват датчици на Хол с изходи с TTL нива – тогава няма нужда от входният делител с ценер-диода, но в тези случаи са необходими много повече внимание и добро познаване на ел. Инсталацията на автомобила.
Цифровият оборотомер реагира веднага на промените на оборотите, т.е. няма “интегриране” както при аналоговите оборотомери със стрелкови системи или светодиоди стълбици .

Допълнителна информация за КИТ ОБОРОТОМЕР

pdf-img

Коментари за КИТ ОБОРОТОМЕР

КИТ ОБОРОТОМЕР КИТ ОБОРОТОМЕР
9.70 лв