Назад  |   Начало  »  И ОЩЕ...  »  НАПРАВИ СИ САМ  »  ДРУГИ КИТОВЕ ЗА СГЛОБЯВАНЕ  »  България  » 

КИТ ЗАЩИТА НА ОЗВУЧИТЕЛНИ ТЕЛА С РЕЛЕ

Назад
Арт.№: 11915 Добави в любими
4.00 лв
Коментирай цената
бр
В наличност Произход: България За поръчки: 096 / 304 314 Направи запитване › Бърза поръчка без регистрация! Резервирай и вземи от
Рейтинг: 0.0/5 на базата на 0 оценки

Инфо за КИТ ЗАЩИТА НА ОЗВУЧИТЕЛНИ ТЕЛА С РЕЛЕ

Комплекта не е сглобен.

С този набор Ви предлагаме възможността да реализирате бързодействаща защита на озвучителните тела (ОТ) към Вашия стерео усилвател от появата на постоянно напрежение върху тях, в следствие пробив на някой от крайните транзистори.
Предлаганата схема (фиг. 1) е предназначена за вграждане в мощни НЧ усилватели с двуполярно захранване (фиг. 2) и има следните възможности:
- захранващо напрежение: /15÷40/V
- забавено включване на ОТ при включване на захранването - около 3 s.
- моментално изключване на ОТ при изключване на захранването
- сработване при поява на постоянно напрежение на изхода: >5V или <-5V
- бързодействие:по-добро от 0.5 s
- индикация за задействана защита
При включване на захранването през диодите D1, D2 и RЗ се подава положително напрежение на базата на Т2 и той се отпушва. В резултат на това Т4 се запушва и от този момент нататък започва да се зарежда кондензаторът С4 през R7. След около 3 s напрежението върху С4 става достатъчно за протичане на необходимия базов ток за отпушване на ТЗ, който отпушва и Т5 и релето задейства като включва озвучителните тела към изхода на крайния усилвател. Тази възможност на схемата позволява да се облекчи пусковият режим на усилвателя като се отстранява товара и премахва неприятното "пукане" на високоговорителите. През времето на зареждане на С4 светодиода свети и индицира, че ОТ са изключени.
За да не се "чуват" преходните процеси е предвидена и възможността за моментално изключване на ОТ при изключване на захранването. За целта се използват входовете 4 и 5, на които се подава променливото напрежение направо от трансформатора /преди големите електролитни кондензатори/. То изчезва в момента на изключване на захранването, което води до запушване на Т2 и последващо изключване на релето.
Евентуално появило се постоянно напрежение в изхода на усилвателя се по- дава чрез делителя R1-R4 /респ. R5-R4 за другия канал на стерео усилвателя/ на базата на Т1. Ако това напрежение е по-голямо от 5\/, Т1 се отпушва и разрежда С4 през R6. Това води до изключване на ОТ от релето. Появилото се отрицателно напрежение се подава чрез същия делител на базата наТ2 и ако е по-малко от -5V транзисторът Т2 се запушва и отново се изключва релето.
Кондензаторите С1 и С2 са свързани насрещно и образуват неполярен кондензатор с голям капацитет, предназначен да филтрира нискочестотното напрежение приложено върху входния делител. Намаляването на техните стойности, увеличава бързодействието на защитата, но може да доведе до сработването и и при появата на ниски честоти с голяма амплитуда в музикалната програма.
Схемата е предвидена да управлява релета с напрежение на бобината 24/12/V и ток <70mA Контактната система трябва да издържа товарния ток. Напрежението на релето трябва да съответства на захранването, например при захранващо напрежение >24V трябва да се използва реле за 24V /да се има в предвид, че върху резистора R9 се губи част от напрежението, поради което при захранване от 33\/ и R9=150Ω върху релето се получава около 24\//. За работа при напрежения по-малки от 20V е необходимо реле за 12V.
За да се гарантира правилната работа на защитата при ниско захранващо напрежение е необходимо да се променят стойностите на резисторите в управляващата верига. Например за U=15V: R7=100кΩ, R6=10кΩ, R11=5кΩ, R10=2,2кΩ.
За управление на по-нискоомни релета трябва да се намали и стойността на R9. Например при U=15V с реле за 12V и с ток 120mА - R9=27Ω.
Максималното захранващо напрежение е 40V /ограничено е от максималното напрежение колектор-емитер на транзисторите/. За по-високо напрежение може да се помисли за поставянето на външен ценеров диод, последователно на вход 1, със съответно напрежение и максимален ток на стабилизация.
Точките "L" и "R" от фиг. 1 се свързват със съответните изходи на стерео усилвателя. За моно усилвател се свързва само единия от входовете.
Набор No.75 е предвиден за външно реле, като излишната част от платката 0206 може да се отреже.
За набор No.113 се използват две отделни релата (за двата канала) с по един превключващ контакт, като бобините им (на 12V) са свързани последователно между точки 2 и 3. Схемата на свързване на контактите на релетата към високоговорителите на усилвателя е показана на фиг. 4. По принцип е възможно и паралелното свързване на тези бобини (при ниско захранващо напрежение на усилвателя).

Допълнителна информация за КИТ ЗАЩИТА НА ОЗВУЧИТЕЛНИ ТЕЛА С РЕЛЕ

pdf-img

Коментари за КИТ ЗАЩИТА НА ОЗВУЧИТЕЛНИ ТЕЛА С РЕЛЕ

КИТ ЗАЩИТА НА ОЗВУЧИТЕЛНИ ТЕЛА С РЕЛЕ КИТ ЗАЩИТА НА ОЗВУЧИТЕЛНИ ТЕЛА С РЕЛЕ
4.00 лв