Назад  |   Начало  »  И ОЩЕ...  »  НАПРАВИ СИ САМ  »  АКУСТИКА  »  България  »  КИТ АКУСТИЧНО РЕЛЕ 1

КИТ АКУСТИЧНО РЕЛЕ 1

Назад
Арт.№: 4362 Добави в любими
5.90 лв
Коментирай цената
бр
В наличност Произход: България За поръчки: 096 / 304 314 Направи запитване › Бърза поръчка / Fast order без регистрация! Резервирай и вземи от
Рейтинг: 0.0/5 на базата на 0 оценки

Инфо за КИТ АКУСТИЧНО РЕЛЕ 1

Комплекта не е сглобен.

Акустичното реле реагира на плясване с ръце (1÷2)kHz, при което се запуска чакащ мултивибратор с настройваемо време на задържане от няколко sec до няколко min. Товарът се изключва след изтичане на това време.
Като изпълнителен орган в кит 78 се използва електромагнитно реле с контакти за 7A/250VAC. В кит 102 има симисторен ключ с ток до 1А без радиатор (с радиатор - до 4А).
Захранващото напрежение на схемата е 12V, като чакащия мултивибратор получава 5V от ценер-диод VD4.
Акустичното реле се състои от микрофонен усилвател (за електретния микрофон М ) с интегрална схема U1 - 741, чакащ мултивибратор U2 - интегрална схема 74121 и изпълнителен орган.
Усиленият от операционния усилвател сигнал се изправя с умножителна схема - C5, VD1, VD2, C6, филтрира се и след това се подава на вход 5 на U2. R6 поддържа ниско ниво на вход 5, когато няма сигнал от входа. След този вход 5 има формиращ тригер на Шмит. Транзисторът VT1 дава възможност да се използва по-високоомен задаващ резистор (R9 и RP).
В изход 6 на U2 се получава ниво "1" при запуснат чакащ мултивибратор. В инвертирания изход 1 е включен сигнализиращия диод VD3.
До изтичане на зададеното време интегралната схема U2 не реагира на нови сигнали.
При набор 78 релето P се включва от транзистора VT2. Ако релето е близо до микрофона е възможно да се получи акустична обратна връзка между тях от шума при изключването на релето. За да се избегне това е необходимо да се приложат следните мерки:
- по-голямо разстояние между тях;
- свързване на микрофона с мек проводник;
- насочване на микрофона в посока, обратна на платката с релето;
- изолиране на задната част на микрофона с вата, памук или друга звукопоглъщаща преграда.
В набор 102 транзисторът VT2, при "1" на изход 6 на U2, се отпушва и задейства симисторният ключ с VTh, свързващ товара с променливотоковото захранващо напрежение. Това напрежение може да бъде от 24 до 220V. При директно включване в мрежата трябва да се има в предвид, че цялата ел. схема ще бъде под опасното напрежение. Едно от решенията е твърдо свързване на товара към фазата, а извод 5 на акустичното реле е общ с нулевия проводник на мрежата.
При индуктивен характер на товара паралелно на симистора да се постави RC група от последователно свързани R=100Ω и C=100nF/400V.
При товар, консумиращ ток по-голям от 1А симисторът да се монтира на радиатор извън платката.
Ако се използва 741 в корпус с 8 извода, трябва да се знае съответствието с означените изводи на схемата.

Допълнителна информация за КИТ АКУСТИЧНО РЕЛЕ 1

pdf-img

Коментари за КИТ АКУСТИЧНО РЕЛЕ 1

КИТ АКУСТИЧНО РЕЛЕ 1 КИТ АКУСТИЧНО РЕЛЕ 1
5.90 лв