Назад  |   Начало  »  И ОЩЕ...  »  НАПРАВИ СИ САМ  »  КИТОВЕ СГЛОБЕНИ  »  България  »  КИТ РЕГУЛАТОР НА НАПРЕЖЕНИЕ AC 220V 12А СГЛОБЕН

КИТ РЕГУЛАТОР НА НАПРЕЖЕНИЕ AC 220V 12А СГЛОБЕН

Назад
Арт.№: 16199 Добави в любими
5.30 лв
Коментирай цената
бр
В наличност Произход: България За поръчки: 096 / 304 314 Направи запитване › Бърза поръчка без регистрация! Резервирай и вземи от
Рейтинг: 0.0/5 на базата на 0 оценки

Инфо за Регулатор RPH17-12A фазово управление на индуктивни и активни товари 12A/220VAC, с п

Регулатора е предназначен за плавно фазово регулиране напрежението върху променливотокови товари с индуктивен характер – асинхронни ел. двигатели с екранирани полюси (вентилатори), трансформатори.

Технически данни

- Захранване: 220VАC

- Максимален ток на товара: 12А

- Диапазон на регулиране: 210VAC

- Размери на платката: 21х22мм

Схемата представлява симисторен фазов регулатор с управляващ прибор „Симетричен еднопреходен транзистор“, реализиран по еквивалентна схема.

За регулиране на ниски напрежения резистор R1=100kОm трябва да се намали съответно 24VAC-1kOm; 36VAC-2.2kOm; 48VAC-4.7kOm.

Вградената RC група (паралелно на товара) ограничава пиковите напрежения и компенсира частично индуктивния характер на товара. За регулиране на напрежението към първичната намотка в трансформатор (респ. и във вторичната) е необходим и постоянен активен товар във вторичната намотка от поне 100мА.

И още нещо за фазовото управление ...     I) Управлението на лампи с нажежаема жичка (и за прав, и за променлив ток) има една особеност, която е добре да се знае. В момента на включването на студена лампа, съпротивлението на жичката е 10-15 пъти по-ниско от номиналното при работна температура. Резултантният пиков ток е опасен, както за механични контакти (реле), така и за полупроводников ключ.

При захранване с AC напрежение има два крайни случая:

а) включване в момента на преминаване през „нула“ на синусоидата. Тогава пусковият ток е само 2 пъти по-голям от номиналния;

б) включване в момента на максимума на синусоидата – това е най-тежкият случай.

Ударният ток спада след всяка следваща полувълна и обикновено след 100мS (5 периода) достига номиналния.

    II) Фазово регулиране е безпроблемно за универсалните колекторни ел. двигатели.

    Регулирането на оборотите на асинхронните двигатели с екранирани полюси (главно вентилатори) обаче е проблемно, тъй-като има значително фазово изоставане на тока от напрежението. Задоволителни резултати се получават като се компенсира част от индуктивния характер на товара чрез паралелно включена на него последователна RC група R=240R/1W, C=330nF/275VAC.

    При двигатели с мощност >50W кондензаторът трябва да се увеличи до 1uF/275VAC.

    По този начин може да се управляват и двигател за вентилатор, тип асинхронен с работен кондезатор,

    III) Особено интересен е ефекта при успешно фазово управление в първичната намотка на мрежови трансформатори. Освен посочената по-горе RC група е необходимо към намагнитващия ток на празен ход (с индуктивен характер) да се добави и ток с активен характер към вторичната намотка (120-240R/2W и ток >100мА). За постигане на по-голям диапазон на регулиране е необходим по-голям активен товар.

 

Допълнителна информация за Регулатор RPH17-12A фазово управление на индуктивни и активни товари 12A/220VAC, с п

pdf-img

Характеристики на КИТ РЕГУЛАТОР НА НАПРЕЖЕНИЕ AC 220V 12А СГЛОБЕН

видрегулатор ac
напрежение вх (зах.)220V AC

Коментари за Регулатор RPH17-12A фазово управление на индуктивни и активни товари 12A/220VAC, с п

КИТ РЕГУЛАТОР НА НАПРЕЖЕНИЕ AC 220V 12А СГЛОБЕН КИТ РЕГУЛАТОР НА НАПРЕЖЕНИЕ AC 220V 12А СГЛОБЕН
5.30 лв