Назад до други китове за сглобяване

КИТ ПРЕДАВАТЕЛ 4

Арт.№: 2325 Принтирай
2.80*
лв
2.40
лв
Валидност на промоцията от
01.01.1970 до 01.01.1970
бр.
Бърза поръчка
без регистрация!
Резервирай и вземи
от наш магазин
Добави в любими
Твоите любими продукти
Сравни
Рейтинг:
КИТ ПРЕДАВАТЕЛ 4
КИТ ПРЕДАВАТЕЛ 4
2.80*
лв
2.40
лв
Купи

Инфо

Комплекта не е сглобен.

с предусилвател,УКВ(88-108MHz),(9-12)V

Този набор представлява миниатюрен предавател с честотна модулация. Схемата е работоспособна при захранване от 1,5 до 15V, но работното напрежение е предвидено да бъде от 9 до 15V. По-любознателните са забелязали, че предлаганите предаватели по простата схема не повишават звуковото покритие при захранване 9 или 12V и освен, че "замърсяват" радиопространството, неколкократно намаляват ефективността си. Горното се дължи на факта, че при увеличаване на захранващото напрежение например на 9V се увеличава 5 пъти високочестотната мощност (спрямо захранване от 1,5V), но и толкова пъти се намалява дълбочината на честотната модулация (девиация). За премахване на този недостатък е предвиден допълнителен усилвател за ниска честота. При захранване с по-ниско напрежение може да се предават ефективно и по-слаби сигнали.      Усилването на предусилвателя зависи от съотношението на R3 и R4, като при съотношение 20:1 е 10 пъти, а при 60:1 - 30 пъти. Променя се стойността на резистор R4. Да се има в предвид, че при голямо усилване и голям входен сигнал може да се получат звукови изкривявания.
Модулирането на носещата честота се извършва чрез промяна на изходния капацитет на транзистора, зависещ от колекторния ток.
Използваният електретен микрофон има вграден усилвател с полеви транзистор, като корпусът е извод "-" и е свързан със "сорс", а другия извод е "дрейн".
Антената представлява проводник с дължина 0.85м (четвърт дължина на вълната). Бобината на трептящия кръг е от проводник ПЕЛ 0.75, четири навивки, навити върху тяло с диаметър 5мм.
Оптималната стойност на резистор R1 е (18 - 24)кoM при захранване 9V; (24 - 33)кoM - при 12V; (12 - 15)кoM - при 6V; (9 - 12)кoM - при 4,5V. За разполагане на микрофона пред платката и за свързване на активния му изход се използва оставеният по-дълъг извод на C1 към R1. За минусовата връзка може да се използва изолиран извода на R4 или проводник.
Бобината се монтира извън платката, като краищата на изводите се оформят на "Г".
За настройването на честотата се използва кондензатора C5, а в малки граници може да стане и с разтегляне на бобината. При уточняване на честотата на предавателя (или търсенето и на приемника) трябва да се има в предвид, че с другите предаватели в ефира се получават комбинационни честоти в УКВ обхвата, но тяхното ниво е по-ниско. За това трябва да се търси основната честота. Най-лесно това става ако вашият приемник има индикатор за високочестотно ниво. За работа се избира такова място в ефира, където няма близко разположени станции (за да не се пречи на приемането им от Вашите съседи).
Разстоянието на качествено приемане зависи и от входната чувствителност на приемника.

Допълнителна информация

pdf-img

Характеристики

Тегло (кг.)
0.060

Коментари

Последно разглеждани

loading...